Сухата кожа е често срещан проблем, който засяга както деца, така и възрастни, и може да доведе до дискомфорт и загуба на сияйния, гладък и блестящ вид на кожната повърхност.

Сред най-важните особености за поддържането на здрава и хидратирана кожна повърхност е разбиране на основните фактори, които влияят за нейното изсушаване и вземането на мерки за предотвратяване.

В следващите редове, ние от екипа на онлайн магазин Sleepy Organic, ще разгледаме начините за идентифицирането ѝ и методите за възстановяване на хидролипидния ѝ баланс и ефикасната грижа.

Какво трябва да знаете за сухата кожа – как да я познаете и от какво се причинява?

Това състояние се характеризира с липса на достатъчно количество влага в горния кожен слой, познат още като епидермис. Сухата кожна структура може да се разпознае много лесно, без необходимост от специфични познания в областта  на дерматологията – чувство за стягане, зачервяване, сърбеж, напукване.

Сред най-честите причини за възникването на този проблем са: генетични фактори, климатични условия. Когато времето е студено, а вятърът е силен, се наблюдава изсушаване. Освен това, при прекомерно излагане на слънце и липса на подходяща грижа и слънцезащита, епидермисът може да се изсуши

Други причини са прекалено горещи бани, използване на агресивни продукти, като сапуни и препарати със съдържание на алкохол и други активни съставки, които причиняват изсушаване.

Използването на неподходяща козметика, нездравословното хранене и недостатъчната хидратация също могат да бъдат причина за суха кожа.

Недостигът на витамини A, D, E също е предпоставка за сухота.

Как да се погрижите за сухата кожа?

За да поддържате кожата си хидратирана и здрава, трябва да бъдете постоянни в следването на няколко основни стъпки. От Sleepy Organic даваме следните съвети:

  1. Избягвайте горещата вода и дългите бани – горещата вода може да премахне естествените мастни клетки, което води до изсушаване.
  2. Използвайте меки почистващи средства – изберете продукти, които не съдържат агресивни химикали и алкохол.
  3. Нанасяйте крем редовно – важно е да нанасяте хидратиращ крем веднага след баня, за да задържите влагата и нейния баланс.
  4. Хранете се с продукти, богати на витамини – консумацията на храни, богати на витамини A, C и E, може да подобри здравината на епидермиса, като подпомогне естествената способност да се хидратира и възстановява.

Това е много важно и за запазване на еластичността и регенерацията на клетките. Като източници на витамин А се окачествяват морковите, спанакът, тиквата, черния дроб, сладките картофи, на витамин D – рибено масло от сьомга, скумрия, риба тон, витамин E – бадеми, слънчогледови семки, авокадо, зеленолистни зеленчуци, като рукола, спанак.

Това са някои от основните стъпки за запазването на естествената кожна хидратация, което е много важно за здравето на епидермиса.

Как да се справим със сухата кожа с помощта на продуктите на Sleepy Organic?

Както вече споменахме, сред най-важните условия за грижа за сухата кожа и нейното хидратиране в дълбочина, е използването на висококачествени продукти, каквито ние от Sleepy Organic предлагаме.

В нашия онлайн магазин ще откриете богата гама от натурални продукти, специално формулирани за грижа за чувствителна, склонна към изсушаване кожа. Артикулите ни са обогатени с натурални съставки, които подхранват и хидратират в дълбочина, подходящи както за новородени, така и за възрастни.

Всички наши продукти – от памперси, гащички и превръзки до мокри кърпи и течни сапуни, ще ви осигурят грижата, от която се нуждаете, за да запазите естествения баланс на влагата в епидермиса и да се радвате на гладка и сияйна кожна текстура.