Има някои билки, които освен за приготвяне на вкусен чай, служат за лечение на редица проблеми и дори като активна съставка в козметичната индустрия при производството на продукти за грижа за кожата. Лайката е сред тях. Тя  се използва от много векове в народната медицина, което се дължи на нейните лечебни свойства, сред които се определят и ползите и за кожата.

От онлайн магазин Sleepy Organic ще разгледаме подробно кои са ползите от растението, как то може да подпомогне и в кои наши продукти ще го откриете.

Какво представлява лайката и за кое е полезна?

Тази билка принадлежи към семейство Астерови и е известна със своите малки цветове, които наподобяват маргаритки. Сред най-популярните видове се определят Chamaemelum nobile и Matricaria chamomilla.

В традиционната медицина се използва за лечение на различни заболявания, включително стомашни разстройства, тревожност и кожни проблеми.

В състава на този натурален лечебен продукт се включват две съединения, познати като матрицин и бизаболол, които определят нейните противовъзпалителни свойства.

Тя съдържа антиоксиданти, антиинфламаторни и успокояващи съставки, които я правят изключително полезна за редица състояния.

Активните съставки се крият в цветовете и листата на лайката, които се използват за приготвяне на етерични масла, отвари и някои козметични продукти.

Характерно за това растение е че не притежава странични ефекти, което го прави популярен лек както за хора, така и за животни. От консумация или приложение са ограничени само тези хора, които имат повишена чувствителност към това семейство растения.

Какви са ползите от растението за кожата?

Както вече споменахме, поради флавоноидите и някои други съединения в състава на растението, то се характеризира с антиоксидантно, антиинфламаторно и седативно действие. Лайката помага за:

  1. Намаляване на възпаленията – благодарение на своите антиинфламаторни свойства, лайката може да помогне при акне, екзема и други възпалителни кожни състояния.
  2. Успокояване на раздразнения –  известна е със своите успокояващи свойства, което я прави идеална за употреба след слънчеви изгаряния или други форми на кожно раздразнение.
  3. Подобряване на външния ѝ вид – редовната употреба на продукти със съдържание на този натурален лек може да помогне за изглаждане на фините линии и предотвратяване на признаците на стареене, което се постига благодарение на антиоксидантните свойства и борбата със свободните радикали.

Може да се използва под различни форми, като част от рутината за грижа за кожата – масла, извлечени от цветовете, които спомагат за хидратацията и успокояване на раздразненията. Може да се изпозлва още под формата на кремове, балсами, спрейове, тоници за почистване на лице и тяло и много други предложения в козметичната индустрия.

Участва активно в грижата за кожното здраве на най-малките, дори още от новородения етап. Ще откриете билката в гелове и емулсии за измиване на тяло и коса, мокри кърпи, шампоани, кремове за хидратация и други.

Защо да се доверим на продуктите на Sleepy Organic?

От онлайн магазин Sleepy Organic осъзнаваме ролята на натуралните продукти и техните лечебни свойства и поради тази причина ги включваме в създаването на нашите предложения за цялото семейство.

Сред съставките, които включваме в състава на хигиенните продукти, се окачествява и лайката. Ще я откриете в някои от нашите предложения за грижа за ръце, лице и тяло – Мокри кърпи Sleepy Лайка, притежаващи мека и фина текстура.

В каталога ни ще откриете голямо разнообразие от продукти, създадени с цел запазване на естествената хидратация, предпазване от изсушаване и раздразнения.