Има някои химични вещества, които често присъстват в състава на козметичните продукти, каквито са парабените. Тяхното присъствие в формулите на козметиката е поради свойствата им да консервират продуктите и да удължават тяхната трайност.

Какво обаче трябва да знаете за тях и нанасят ли вреди? От онлайн магазин Sleepy Organic ще ви дадем повече информация за парабените и защо трябва да се насочите към козметика, лишена от такива химикали в състава.

Какво представляват и за какво служат?

Парабените са група от химикали, които се използват като консерванти в различни козметични и фармацевтични продукти, както и в някои хранителни добавки. Тяхната цел е да съхранят активните съставки в различните артикули максимално дълго и да запазят свойствата им. Характерно за тези химикали е възможността им да предпазят продуктите от растеж на микроорганизми. По този начин се удължава и срокът им на годност.

Те са приложими в козметичната индустрия не само поради своята ефективност в ролята на антимикробна съставка, но и ниските им цени като част от производствените разходи.

Въпреки различните предимства обаче, те се характеризират и с много недостатъци, което кара повечето хора да ги избягват. Те могат да се асоциират както с кожни проблеми, така и с хормонални.

Какви потенциални вреди могат да нанесат парабените?

Сред най-големите недостатъци и вреди, с които се характеризират те, се открояват следните няколко, които ние от Sleepy Organic открояваме:

  1. Влияят негативно на околната среда – проучвания показват, че широката употреба на тези химикали в промишлеността води до застрашаване на различни популации животни, особено морските видове. Наблюдава се и повишено количество в световния воден ресурс – потоци, реки, океани, морета. Все още не може да се установи точно каква вреда нанасят на животинските видове и природните ресурси, но проучванията в тази посока продължават.
  2. Алергени – парабените могат да предизвикат алергични реакции при хора с по-изразена чувствителност. Смята се дори, че честата употреба на продукти с такова съдържание може да доведе до поява на дерматит и други.
  3. Хормоналния дисбаланс – някои изследвания показват, че парабените имат общо с нарушаването на хормоналния баланс и правилното протичане на процесите в организма. Тези химикали се свързват с естрогенни рецептори и могат да имитират действието на естрогена, който е женския полов хормон. Това може да доведе до дисбаланс, което да доведе до редица негативни за здравето последствия.
  4. Потенциални ракови свойства – въпреки че не е установена пряка връзка, някои изследвания показват, че химикалите могат да бъдат асоциирани със свойства, които увеличават риска от развитие на рак.

Защо да се доверите на продуктите без парабени от Sleepy Organic?

От онлайн магазин Sleepy Organic предлагаме висококачествена хигиенна грижа за малки и големи, която е напълно безопасна. Нашите продукти са без наличието на парабени, найлони, алкохоли и други вредни химикали и съставки. Стремим се да използваме само биоразградими материали, което прави предложенията ни органични.

Както грижата за най-малките, така и за възрастните, е хипоалергенна и подходяща дори за най-чувствителната кожа. Доверете ни се и разгледайте изчистения състав на продуктите ни в категория памперси, гащички, превръзки, ежедневни превръзки, мокри кърпи, течни сапуни и още много други, с които да поддържате хигиената на цялото семейство, включително и домашните любимци.

Не рискувайте с употребата на козметика, в която има високо съдържание на химикали, особено за ежедневна грижа за кожата, а се насочете към натурални варианти.