Сърбежът по кожата е често срещан проблем, който е неприятен, води до дискомфорт и може да индикира за наличие на различни състояния. Характерно за него е че може да засегне всеки, без значение от възрастта на човек – потърпевши биват както най-малките, включително новородените, така и по-възрастните.

Той може да се появи върху различни части на тялото, като ръцете и краката, и често е придружен от чувство за стягане и парене. Някои хора изпитват сърбеж без обрив, докато при други се появява обрив, който влошава дискомфорта.

Но как да се погрижим за успокояването на сърбежа по кожата? От екипа на онлайн магазин Sleepy Organic споделяме повече информация за успокояването на това дискомфортно състояние, както и даваме съвети за грижа за кожата, които могат да повлияят на сърбежа и неговото овладяване.

Кои са най-честите причини за сърбеж по кожата?

Този проблем може да възникне поради различни причини – от дерматологични заболявания до алергии и реакции към определени лекарства. Може и да индикира за някои сериозни здравословни проблеми.  Най-честите причини за възникването на това състояние и необходимостта от успокояване на раздразнението са:

  • сухота – една от най-честите причини за сърбеж е сухотата на епидермиса. Това състояние може да се причини от множество фактори, включително по-студено време, употреба на неподходящи хигиенни продукти, имащи изсушаващо действие, ползване на агресивни почистващи препарати. Най-често в основата стои недостатъчната хидратация и недостигът на някои витамини, важни за кожната структура. Най-често този проблем се проявява по ръцете, краката, корема;
  • дерматологични заболявания – има някои кожни заболявания, като екзема, псориазис, себореен дерматит и уртикария, които често водят до това. Те често се свързват с обриви и възпаления;
  • алергии – алергични реакции към определени храни, лекарства, контакт с определени химикали или дори ухапвания от насекоми могат да предизвикат този дискомфорт;
  • други заболявания – в някои случаи, наличието на този проблем може да се свърже и с по-сериозни причини. Някои заболявания, като бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, щитовидната жлеза и диабет, могат да предизвикат това състояние като вторичен симптом;
  • психологически проблеми – може да бъде свързан с психологически проблеми, като стрес и тревожност;
  • реакции към лекарства – някои лекарства могат да се характеризират с такъв страничен ефект.

Кои са ефикасните методи за успокояването му?

Когато става въпрос за успокояване, особено когато проблемът е съпроводен с чувство за стягане и парене, е важно да се подходи целенасочено в зависимост от причината. Сред най-ефикасните методи, които от Sleepy Organic споделяме, за овладяване на това състояние в случаите, в които не се наблюдават други заболявания и психологически проблеми, са:

  1. Хидратация, подхранване и овлажняване – това е ключово, особено ако сърбежът е свързан със суха кожа. Използвайте хидратиращи продукти за хигиенна грижа, които да използвате в рутината си. Съществуват специално разработени продукти за чувствителна кожа, които гарантират дълготрайна хидратация в дълбочина и не причиняват раздразнение.
  2. Използвайте хигиенни продукти с изчистен състав – много често тази кожна реакция се дължи на употребата на неправилни продукти, които водят до изсушаване. Използвайте продукти, каквито са нашите, с изчистен състав, включващ органични компоненти и изключващ парабени, найлони, алкохоли и други химикали.
  3. Прием на антихистамини – ефикасен начин за успокояване на кожното състояние, особено ако се причинява от алергия, е прием на антихистамини, които намаляват интензивността на имунния отговор. Този метод се препоръчва само след направена консултация със специалист и назначаване на лечение.

Защо да изберем продуктите на Sleepy Organic?

Употребата на нашите хигиенни продукти, като течни сапуни и мокри кърпи, ще подпомогне поддържането на естествената хидратация и успокояване на кожните раздразнения. Нашите продукти са с изчистен състав, специално формулиран да отговарят на нуждите на всеки тип кожа, включително и свръхчувствителната.