Паренето по кожата може да бъде често срещан и неприятен симптом, който често засяга краката, ръцете и меките части на тялото. Може да бъде придружено от чувство за стягане. Това неприятно усещане може да възникне както с обрив, така и без обрив.

Основополагащо за разрешаването на проблема е опознаването на причините и идентифицирането на точната такава, която води до симптоматиката. Това е ключово за избор на ефективен метод за облекчаване на състоянието и нормализирането на начина на живот.

От онлайн магазин Sleepy Organic споделяме повече за този проблем, най-честите причини за възникването му и ефикасните методи за разрешаване  в следващите редове на блог статията.

Кои са най-честите причини за парене по кожата?

Това е симптом, който може да бъде предизвикан от различни причини. Най-честите такива, които дерматолозите открояват, сат:

 1. Алергии – някои алергични реакции към храни, лекарства, козметика, материи или други вещества могат да предизвикат този неприятен симптом. Най-често такива реакции често са придружени със сърбежи, обриви и понякога дори отоци.
 2. Дерматологични заболявания – някои кожни състояния, като псориазис, розацея, екзема и други, които имат възпалителен характер, могат да причинят усещане за парене в засегнатите области.
 3. Невропатия – понякога диабетът или неврологичните заболявания могат да доведат до това усещане, особено на краката и ръцете.
 4. Сухота– сухата кожна повърхност може да предизвика чувство на стягане. Това се среща често при хора с недостатъчна хидратация, студени температури, сух климат, употреба на агресивни препарати и неподходяща козметика.
 5. Инфекции – някои инфекции, причинени от бактерии, гъбички или вируси, могат да доведат до възпаление.
 6. Реакция от химикали – контактът с определени химикали, най-често участващи в състава на препарати, може да дразни епидермиса и да предизвика този симптом.
 7. Слънчево изгаряне – UV лъчите от слънцето могат да предизвикат сериозно увреждане на кожата, което води до болезненост и зачервяване.
 8. Психологически фактори – стресът и други психологически състояния могат да предизвикат или усилят усещането за парене без видима медицинска причина.

Ефикасни методи за успокояване

Овладяването на неприятното чувство, изразяващо се в парене, изисква правилна хигиенна грижа, а в някои случаи и консултация с лекар. Основните методи за успокояване на паренето са:

 1. Консултация с дерматолог – препоръчително е да се консултирате със специалист в областта на дерматологията, който да определи причината и ефикасен метод за отстраняването на проблема.
 2. Овлажняване – редовното нанасяне на средства за овлажняване и запазване на естествената хидратация може значително да помогне, особено ако проблемът е свързан със сухота. Избирайте продукти, предназначени за чувствителна кожа, които не съдържат агресивни химикали, каквито са нашите от Sleepy Organic. В това число се включват течни сапуни, мокри кърпи и други.
 3. Избягване на агресивни съставки, материи и провокатори на проблема – ако сте забелязали, че определени материи, продукти и съставки влошават симптомите, трябва да ги избягвате. Препоръчително е да се насочите към органични продукти, в чийто състав отсъстват химикали и  парабени.

Как да се справим с паренето по кожата с помощта на продуктите на Sleepy Organic?

Sleepy Organic е онлайн магазин, в който предлагаме хигиенни продукти, изработени от екологично чисти материали. Техните продукти са идеални за хора с чувствителна кожа, тъй като са разработени с цел да минимизират риска от алергии и раздразнения.

Предлагаме богат продуктов асортимент за цялото семейство – както за възрастните и подрастващите, така и за най-малките, още от първия ден след раждането.